Οι Κοφινάδες σε Πήλιο και Σκιάθο.


      

         Η άγνοια και η έλλειψη κάποιας σοβαρής γενεαλογικής έρευνας έως σήμερα δεν είχε δώσει τη δυνατότητα στο να εξακριβωθεί η προέλευση του επωνύμου αυτού στη Σκιάθο.
Προφορικές παραδόσεις, εικασίες και ανεξερεύνητα στοιχεία κρατούσαν στη λήθη της ιστορίας τόσο σημαντικές εξελίξεις χωρίς να είμαστε σε θέση να αποκαλύψουμε μια τόσο ιστορική και σημαντική αριστοκρατική καταγωγή.
Ο απόγονος και αρχηγέτης του Λαμπροτάτου Συγκλητικού Οίκου των Μεταξά της Φιλοχρίστου των Ρωμαίων Πολιτείας - Βυζαντινή Αυτοκρατορία - Χαρίλαος (Μεταξάς) Ιατρίδης με τις γνώσεις του και την ιστορική του κατάρτιση με βοήθησε σ’ αυτό το ταξίδι  της αναζήτησης.
Ο χρόνος που δαπανήθηκε ήταν αρκετός, έρευνα, μελέτη, συλλογή πληροφοριών, έφεραν το αποτέλεσμα που σήμερα συμπεριλαμβάνεται σε αυτή τη μικρή γενεαλογική μελέτη.
        Στο χωριό του ανατολικού Πηλίου Προμύρι ή Προμίρι, κατά την προφορική παράδοση ζούσε η οικογένεια Κοφινά έχοντας στην κατοχή της μικρή περιουσία καθώς και  ένα πανδοχείο – χάνι της εποχής.
Μετά από ένα συμβάν πάντα κατά τη προφορική παράδοση, έλαβε χώρα ένα περιστατικό με κάποιο Τούρκο και μια κοπέλα μιας και το Πήλιο ως και το 1881 ήταν κάτω από τον τουρκικό ζυγό. Δύο νεαροί  Κοφινάδες ( Σταμάτης και Δημήτριος του Ευσταθίου ) σκότωσαν τον Τούρκο πνίγοντας τον σε βαρέλι. Το γεγονός αυτό εξανάγκασε όπως ήταν φυσικό τους  δύο  αυτούς νέους να φύγουν από το Προμύρι πριν υποστούν τις συνέπειες.
Ο ευκολότερος τρόπος ήταν να διαφύγουν δια θαλάσσης μιας και το ανατολικό Πήλιο συνόρευε τότε με τα νησιά της ελεύθερης Ελλάδας που ήταν οι Βόρειες Σποράδες και ειδικά η Σκιάθος, τα τρία αυτά νησιά εντάχθηκαν στο πρώτο ελληνικό κράτος το 1832.
       Η πρώτη επίσημη καταγραφή στη Σκιάθο των Κοφινάδων και ειδικά των δύο αυτών αδελφών είναι στο υποθηκοφυλακείο κατά τα έτη 1860 και 1863 με αγορές που έκαναν. Εδώ να επισημάνουμε πως ο Σταμάτης και ο Δημήτριος βρίσκονταν στη Σκιάθο δεκαοχτώ χρόνια πριν την έναρξη της επανάστασης του 1870 στο Πήλιο.
Στο μητρώο αρρένων του Δήμου Σκιάθου, που από το 1840 αρχίζουν οι καταγραφές γεννήσεων, δεν υπάρχει καμία καταγραφή γεννήσεως  Κοφινά, παρά μόνο στα προαναφερόμενα  έτη  κάνει την εμφάνιση του το επώνυμο αυτό λόγο  των αγορών που έκαναν ως κάτοικοι πλέον της Σκιάθου.
Η δεύτερη καταγραφή τους είναι σε εκλογικό κατάλογο του Δήμου Σκιάθου ( πηγή ΓΑΚ ) την 17η Ιουνίου του 1871 δηλώνοντας ηλικία και επάγγελμα:
• Σταμάτης του Ευσταθίου Κοφινάς, ετών 37 ( 1834 )  ναυτικός
• Δημήτριος του Ευσταθίου Κοφινάς , ετών 32 ( 1839 ) ή ( 1842 με άλλη αναγραφή στα βιβλία του ενοριακού ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου που ήταν και η ενορία των περισσοτέρων Κοφινάδων), επάγγελμα και αυτός ναυτικός.
        Το 1914 ο Δήμος Σκιάθου κάλεσε τους κατοίκους του νησιού να προσέλθουν ώστε να απογραφούν επίσημα στο δημοτολόγιο, εδώ βλέπουμε ο Δημήτριος να δηλώνει τη φυσική του  παρουσία με τη χαρακτηριστική αναφορά:
Δημήτριος του Ευσταθίου Κοφινάς, λεμβούχος, εργατικός. Ένα χρόνο μετά το 1915  αποβιώνει από εγκεφαλική αιμορραγία σε ηλικία 85 ετών.
Ο Σταμάτης μετά την τελευταία επίσημη καταγραφή του στον εκλογικό κατάλογο του 1871 δεν τον βρίσκουμε  στα δημοτολόγια, πράγμα που σημαίνει πως απεβίωσε πριν το 1914 αν και δεν υπάρχει σωζόμενη ληξιαρχική πράξη θανάτου του.
      Αυτοί οι δύο, είναι οι πρώτοι Κοφινάδες και οι γενάρχες των δύο κλάδων της οικογένειας που υπάρχουν σήμερα στη Σκιάθο.
Η αύξηση των μελών της οικογένειας των δύο αυτών Κοφινάδων όπως είναι φυσικό συνδέθηκαν με άλλες οικογένειες μεγαλώνοντας έτσι τη σειρά καταγωγής και από πατέρα και από μητέρα με επώνυμα όπως:

1)Κανταράκια
2) Μπόζα
3) Χούλη
4) Σπανοδήμου
5) Οικονόμου
6) Καραστατήρα
7) Πασχάλη
8) Κυπαρισού
9) Λάζου
10) Σταμέλου
11) Τσιτσώνη
12) Κανδυλόρου
13) Ιωάννου
14) Προύσαλη
15) Νάσιου κ.α.

εδώ όμως κάνω μια σύντομη αναφορά με όσα επώνυμα σχετίζομαι άμεσα συγγενικά εγώ από τη μεριά της μητέρας μου Ζωής Κανταράκια - Χούλη.
Από το Δημήτριο έλκω την καταγωγή μου και εγώ από την πλευρά της γιαγιάς μου εκ μητρός, Αρετής Κοφινά του Δημητρίου - γιος του Ευσταθίου και εγγονός του προαναφερόμενου Δημητρίου -   που νυμφεύθηκε τον Παντελή Κανταράκια.
















Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο