Σύνδεση Κοφινάδων Σκιάθου με Προμύρι.


      

Με κύριο μέλημα τη σύνδεση  των Κοφινάδων της Σκιάθου με το Προμύρι όπως
η προφορική παράδοση των μεγαλυτέρων ανάφερε, βρέθηκε ο συνδετικός κρίκος:
Σταμούλης ( = Σταμάτης ) Κοφινάς του Ευσταθίου γεννημένος στο Προμύρι το 1817
με κόρη τη Μορφούλα του Σταμούλη Κοφινά γεννημένη το 1843 και απεβίωσε στο Λαύκο Πηλίου το 1918 ή 1919.  (πηγή www.familysearch.org).
Στο δημοτολόγιο του δήμου Ανατολικού Πηλίου σήμερα υπάρχει η μοναδική καταχώρηση του επωνύμου Κοφινά το έτος 1867 Κοφινάς Κωνσταντίνος του Ιωάννου Μητρώο Αρρένων της Τ.Κ. Προμυρίου της Δ.Ε. Σηπιάδος με αριθμό 06.
     

Η ύπαρξη του επωνύμου στο Προμύρι, σε συνδυασμό με το βαπτιστικό του όνομα αλλά και το πατρώνυμο του εκεί Κοφινά ταυτίζονται  με τα στοιχεία του  μεγαλύτερου Κοφινά που ήρθε στη Σκιάθο, οπότε κατοχυρώνουν την όποια συγγενική τους σχέση. 
Η οικογένεια Κοφινά στη Σκιάθο μεγάλωσε μιας και από τους γάμους τους με Σκιαθίτισες απέκτησαν πολλά παιδιά και ειδικά αγόρια, όμως βλέπουμε και πολλά κορίτσια να αποβιώνουν σε νηπιακή ηλικία.
       Στο δημοτολόγιο του Δήμου Σκιάθου βλέπουμε να μεταναστεύει ο Νικήτας Κοφινάς στο Καρλόβασι της Σάμου, ενώ στα αμερικανικά αρχεία μετανάστευσης, βρίσκουμε τον Κωνσταντίνο Στ. Κοφινά από kiatho όπως χαρακτηριστικά έχει καταγραφεί να μεταναστεύει το 1919 στις ΗΠΑ.  Οι γάμοι και οι βαπτίσεις που καταγράφονται στο βιβλίο του ενοριακού ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου ( Λιμνιά ) πιστοποιούν τη συγγενική σχέση όλων ως σήμερα. Το συμπέρασμα όλης αυτής της έρευνας, μας  παρέχει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε τη μεγάλη ιστορία του επωνύμου και το ατέρμονο ταξίδι μέσα στους αιώνες που πέρασαν. Βέβαια στις εποχές και συνθήκες που μεσολάβησαν μπορεί να διατηρήθηκε η συνέχεια της καταγωγής από το γένος των Φωκάδων αλλά δεν έμειναν αλώβητοι οι άνθρωποι και ο τρόπος της ζωής τους, άνθρωποι εργατικοί, τίμιοι, ευγενικοί, όλοι τους γνήσιοι απόγονοι που αποτελούν τους καρπούς αυτού του γενεαλογικού δένδρου με βαθιές ρίζες στη γη της Καππαδοκίας.
        Πολυπληθής η γενιά των Φωκάδων όταν αυτή ως Καλλέργη μετοίκησε στο χωριό Γωνέα του Κότρωνα. Έριδες και βεντέτες ανάγκασαν πολλούς κατοίκους να φύγουν από τη Μάνη όπως για παράδειγμα βρίσκουμε συνέχεια της γενιάς στην Κορσική κ.α.
Όταν το Αιγαίο έβριθε από πειρατές πρώτοι οι Κοφινάδες με ορμητήριο το Κρανίδι της Αργολίδας έπλεαν στις θάλασσες.
Ερευνώντας συναντάμε το μεγάλο πρόβλημα της πειρατείας και στις Βόρειες Σποράδες καθώς και στα παράλια του Πηλίου.
        Όλα αυτά τα προαναφερθέντα στοιχεία μας καταδεικνύουν τη συγγενική σχέση των Καλλέργηδων/Κοφινάδων με τους Κοφινάδες του Πηλίου και της Σκιάθου, όπως υποστηρίζει και ο ιστορικός της Μάνης καθηγητής Ιωάννης Λεκκάκος.
        Η προσπάθεια σύνδεσης του επωνύμου με την ηρωική Μάνη, το Πήλιο και τη Σκιάθο δεν ήταν κάτι εύκολο σε σχέση με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, μέσα όμως από διεθνώς αναγνωρισμένες γενεαλογικές πρακτικές ευοδώθηκε δίχως όμως να μπει τέλος στη συνέχεια της έρευνας .



     

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο