Σκοπός και στόχος.

      

Το ιστολόγιο αυτό έχει ως σκοπό τη γνωστοποίηση μέσα από το διαδίκτυο της προσωπικής μου έρευνας σχετικά με την καταγωγή και την προέλευση της οικογένειας Κοφινά στη Σκιάθο.

     Με γνώμονα το θαυμασμό μου για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία – Βυζαντινή και τη μακραίωνη λαμπρή ιστορία της αλλά και το μυστήριο που γεννά η έρευνα στο πέρασμα των αιώνων βούτηξα μέσα στα βαθιά νερά  του χρόνου.
Η προέλευση της καταγωγής μου από την πλευρά της μητέρας μου από τους Κοφινάδες ήταν το έναυσμα στο να αναζητήσω τις ρίζες αυτού του δέντρου που καρποί του πρωτοεμφανίστηκαν στο νησί της Σκιάθου περίπου το 1860.
 

 Η εργασία μου αυτή αποτελεί ένδειξη τιμής στο πρόσωπο της γιαγιάς Αρετής Κοφινά -Κανταράκια μέσω της οποίας σύμφωνα με τη Βυζαντινή νομοθεσία - που δεν καταργήθηκε αλλά καταλύθηκε - φέρουμε και εμείς οι απόγονοι της λίγη από τη βυζαντινή κληρονομιά.
        Η γιαγιά μου από τον παππού της, δηλαδή τον πατέρα της μητέρας της  Κωνσταντίνο Μενδρινό - ήρθε στη Σκιάθο από τη Κωνσταντινούπολη - ο οποίος παντρεύτηκε την Αρετή Βλάχου έλκει, καταγωγή όπως δηλώνει το επώνυμο (-ινός) από γνήσια  Βυζαντινή Κωνσταντινοπολίτικη οικογένεια ευγενών Μενδρινού/Μενδρινός κλάδους της οποίας συναντούμε ιδιαίτερα στην Αμοργό, Κρήτη και Σαντορίνη. 
Στην Αμοργό οι Μενδρινοί βρέθηκαν ως πολιτικοί εξόριστοι μεταξύ άλλων επιφανών οικογενειών εκεί έπειτα από μία αποτυχημένη εξέγερση εναντίον του αυτοκράτορα Ιωάννη Βατάτζη, όπως αναφέρει ο Ι. Κ. Βογιατζίδου, Αμοργός, Ιστορικαί έρευναι περί της νήσου, εν Αθήναις 1918.  
Στη Πάρο υπάρχει αντίστοιχη καταγραφή του επωνύμου ως Μεντινός από το 1602 αλλά πλέον έχει εκλείψει. Παλαιότερη  αναφορά του επωνύμου συναντούμε και στη Κρήτη.
Η πρώτη καταγραφή του Κωνσταντίνου Μενδρινού τη συναντάμε στο μητρώο του κτηματολογίου της Σκιάθου σε προικοσύμφωνο του έτους 1890 μεταξύ αυτού και του πεθερού του Γεωργίου Βλάχου ο οποίος του προσφέρει κτήμα στη περιοχή Φουρνάκια της Σκιάθου.
       Προσπάθησα να συλλέξω στοιχεία, καταγραφές, μαρτυρίες με σεβασμό, θέλοντας να στηριχτώ σε αληθινά και τεκμηριωμένα κατά το δυνατόν γενεαλογικά στοιχεία.

Όλη αυτή η εργασία σε μορφή εισήγησης κατατέθηκε στη Λέσχη Απογόνων Επιφανών Βυζαντινών Οικογενειών 
( Φιλόχριστος των Ρωμαίων Πολιτεία ) και έγινε αποδεκτή για την εγκυρότητα της και την ιστορική – γενεαλογική της τεκμηρίωση.    
Ελπίζω ο αναγνώστης να με κρίνει με επιείκεια μιας και αυτή η εργασία μου, αποσκοπεί στο να φωτίσει και να γνωστοποιήσει σε φέροντες και μη, το επώνυμο Κοφινά, την ιστορία της οικογένειας και τη βυζαντινή προέλευσή της.
        
    Ευχαριστώ θερμά για την πολύτιμη βοήθεια που μου παρείχαν γι’ αυτό το εγχείρημα:
τον Αρχηγέτη του Συγκλητικού Οίκου των Μεταξά, Χαρίλαο ( Μεταξά ) Ιατρίδη, τον καθηγητή, ιστορικό και λαογράφο κύριο Ιωάννη Λεκκάκο, τον κύριο Στυλιανό Αλειφαντή,
την κυρία Φαίδρα Ιωάννου υπεύθυνη του ληξιαρχείου του Δήμου Σκιάθου, την κυρία Έφη Δοξαστάκη υπεύθυνη του δημοτολογίου του Δήμου Νοτίου Πηλίου. Τον κύριο Μιχαήλ Παπαδήμο, υποθηκοφύλακα Σκιάθου και τον κύριο Γεώργιο Καραφέλα υπάλληλο του γραφείου του κτηματολογίου,
καθώς και όσους και όσες συνεπικούρησαν με μαρτυρίες και παραδόσεις που μου εμπιστεύθηκαν.


Αρχιμ.  Παντελεήμων Χούλης







Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο